top of page

Uzmanlık Alanlarım

Yaklaşık 6 yıldır aktif olarak psikoterapi yapmaktayım. Yetişkin ve Çiftlerle ağırlıklı çalışmaktayım, Bu sürecin son iki yılında Grup Terapileri düzenlemekteyim. Online ve Yüz yüze olarak danışan kabul etmekteyim. Hayatın akışkanlığı içerisinde didaktik bir terapi ekolü yerine şefkatli ve hayatın anlamını arayan, kişinin hedeflerini sorgulatan Varoluşçu terapi ekolünü benimsedim ve bu doğrultuda çalışmaktayım. Bunların yanı sıra Duygu Odaklı Çift terapistiyim. 

Varoluşçu Psikoterapi

Varoluşçu psikoterapi nedir? sorusunu, insan varlığının ve kaygının, üzüntünün, umutsuzluğun, yalnızlığın, izolasyonun ve amaçsızlığın yapısı hakkında derin sorgulama yapan bir yöntem olduğunu söyleyebilirim. Anlam, yaratıcılık ve sevgi tüm bu sorular içinde kendini sorgular.

Varoluşçulukta iki temel kavram vardır;

  • Otantik olmayan mod dediğimiz durumda kişi kendi hayatını anonim bir hayat olarak yaşar. Birey gerçekten kendisi olmak adına herhangi bir sorumluluğu almaktan kaçınır ve daha çok, kendiliğin ve dünyanın dışarıdan yapılmış tanımlarına teslim olarak kaygılarından geçici olarak kurtulmaya yani günü kurtarmaya bakar.

  • Otantik modda ise kişi kaygı hissetse de kendi hayatı için sorumluluk alır. Kalabalık içinde silik, dikkati çekmeyen bir birey olmanın rahatlığını terk etme pahasına kendi benzersizliğinin farkına varır ve aslında olması gerektiği gibi olmaya çabalar. Kişi varoluşunun kırılganlığının farkındalığında ve varlığının getirdiği sorumlulukların bilincindedir.

Otantik birey bedensel ve ruhsal olarak kendiyle temas halindedir. Kendi hayatını düzenlerken imkanların ve kısıtlamaların bilincindedir. Varoluşçu psikoterapi bu noktada sahiciliği kolaylaştırmayı amaçlar ve sağlar.

Çalıştığım Alanlar

Çift Terapileri

 

Çiftlerle, Duygu Odaklı Çift Terapisi ve PACT çerçevesinde çalışmaktayım; Nedir bunlar dersen eğer, bireylerin kendi ve partnerlerinin duygu ve ihtiyaçlarını derinlemesine anlamalarını, hem kendileriyle hem de partnerleriyle olan duygusal bağlarını iyileştirmeyi hedefler.duyguları içsel olarak hissederiz ve bu hisler davranışlarımızı şekillendirir. Duygularımızla şekillenen davranışlarımız ise karşımızdaki kişiyle olan etkileşimimizi doğrudan etkiler. Böylece duygular, birbirini tetikleyerek davranışları doğurur ve ilişkiyi belli bazı olumsuz döngülere sokabilir.

 PACT ekolü Dr. Stan Tatkin tarafından geliştirilen nörobilim, bağlanma teorisi ve insan uyarılmasının biyolojik temellerine dair yapılan güncel araştırmalar üzerine inşa edilmiş bir çift terapisi yaklaşımıdır.

Grup Terapileri

Yaklaşık 2 yıldır Grup Terapileri düzenlemekteyim. Aktif olarak 'İlişkiler' üzerine Grup Terapileri düzenlemekteyim (4. Grup), Öğrenciler için düzenlediğim 'Kendimi Keşfetme Yolculuğum' üzerine Grup Terapileri üzerine 5 grup kurup, Grup lideri olarak oturumları sürdürerek tamamlanmıştır.

Grup terapisi genellikle 3-15 kişilik gruplar halinde uygulanmaktadır. Terapiye katılan bireyler ortak bir konuda sıkıntı yaşayan, benzer yaşanmışlıklara sahip kişilerdir. Bu ortak konular genellikle İlişkiler ve yalnızlık, stres, kaygı bozukluğu, keşif, gibi bireylerin yaşam kalitelerini düşüren konulardır. 

Grup terapisinde amaç, bireylerin sorunlarını derinlemesine anlaması, kendileri gibi sıkıntılar yaşayan kişilerle ortak bir paylaşımda bulunması, yalnız olmadığını fark etmesi, sorunlarının üzerine giderek değiştirmesidir. Grup terapinin en önemli öğesi paylaşımdır. 

My Approach

© 2035 by Norah Horowitz, Ph.D. Powered and secured by Wix

bottom of page